The Imaginary entity

In collaboration with Vincent Van Gogh

Van Gogh in de nieuwe wereld

Ron Dirven, curator Van Gogh AiR

Studio KASBOEK, collectief van de kunstenaars Debbie van Berkel, Cathalijne en Jojanneke Postma, heeft in juni 2022 gewerkt in het gastatelier van het Vincent van GoghHuis in Zundert. Hier hebben de jonge kunstenaars zich ondergedompeld in de wereld van Van Gogh en die vertaald naar een digitale serie ‘Non Fungible Tokens’ in combinatie met een reeks fysieke stills hieruit, uitgevoerd met lichtgevoelige, reflecterende en kleur transformerende materialen. Ik mocht het proces van nabij gadeslaan en heb me erover verwonderd hoe zij met moderne technieken een geheel nieuwe dimensie gaven aan Van Goghs werk.

Studio KASBOEK heeft met behulp van ‘Artificial Intelligence’ animaties gecreëerd waarbij landschappen zijn gemengd met schilderijen van Van Gogh. Onder invloed van citaten uit zijn eigen brieven, ingevoerd in een algoritme in de computer, zijn de beelden tot leven gekomen. Met gebruik van Vincents eigen woorden, als het ware in samenwerking met de kunstenaar zelf, heeft KASBOEK deze bewegende animaties tot stand gebracht. Alsof ze zijn werk tot dromen hebben verwerkt in de nieuwe wereld van het digitale tijdperk. Ik herinner me de film ‘Dreams’ (1990) van Akira Kurosawa, met Martin Scorsese in de rol van Vincent, gebaseerd op dromen van deze Japanse regisseur. Hij schiep daarvoor decors uit bordkarton om Van Goghs schilderijen te verbeelden. Zoveel jaar later doet KASBOEK iets soortgelijks, maar met de digitale middelen die nu ter beschikking staan. Het resultaat is ronduit verbluffend. Zodanig dat we deze reeks gaan presenteren als de eerste Van Gogh NFT’s die mede uit naam van het Vincent van GoghHuis zullen worden gepresenteerd.

Ron Dirven, curator Van Gogh AiR

Pear blossom 1,54 [i]

Cyanotype on glass, Pyrisma pigments,
24 x 18 cm

Diamonds in the sky 2,80 [i]

Cyanotype on glass, Diachroic foil,
24 x 18 cm

Catalogus

Deze catalogus hebben we speciaal voor deze expositie gemaakt. Hierin geven we je een kijkje in ons proces. Op dit moment zijn deze uitverkocht, en zal er een herdruk gemaakt worden. Zou je op de hoogte willen zijn van deze herdruk, stuur dan even een mail naar info@kasboek.org.

NFT The imaginairy Entity

Om alvast een beeld te hebben bij de NFTs van deze samenwerking met Van Gogh ga dan naar: The imaginairy Entity 

En houdt onze communicatiekanalen in de gate voor verder vervolg van lancering en drop!