Sunflowers

The Imaginary Entity [i]

In het project The Imaginary Entity verkennen we nieuwe perspectieven en de fusie van werkelijkheden door middel van de technologie van AI. We staan niet langer tegenover Van Gogh’s werk, maar staan in dialoog met hem, strevend naar de meest authentieke beleving van zijn zicht en denkwereld.

Onze eigen inzichten en verbeeldingskracht voegen we toe aan deze digitale dialoog, resulterend in gefuseerde kunstwerken in de vorm van NFTs (non-fungible token), die het verhaal vertellen van ongrijpbaarheid, fysieke en digitale werelden, en de realiteitsbeleving van verleden en heden. Binnen dit project hebben er verschillende thema’s die Van Gogh inspireerden, ook tot onze verbeeldingskracht gesproken. Vandaag nemen we jullie graag mee in de wereld van zonnebloemen.

Bij Studio KASBOEK zijn we gefascineerd door de iconische zonnebloemen van Vincent van Gogh. Deze serie is alom erkend als een van de meest betekenisvolle in zijn oeuvre, waarbij de kunstenaar de kracht van kleur, vorm en symboliek samenbrengt om een nieuw, uniek beeld te creëren. Door zijn technieken en intenties te begrijpen, krijgen we niet alleen een dieper inzicht in zijn werk, maar kunnen we ook zien hoe zijn ideeën resoneren in onze hedendaagse wereld. In deze blogpost gaan we in op de details van Van Gogh’s zonnebloemen en hoe wij een moderne draai aan zijn werk geven.
Het debuut van Vincent van Gogh op het wereldtoneel van de kunst was zijn schilderij De aardappeleters. De vijf figuren die hij in dit stuk tot leven bracht, waren geschilderd in rijke aardetinten, die, zoals Van Gogh zelf opmerkte, de kleur hadden “van een aardappel in zijn natuurlijke, ongeschilde staat.” Echter, toen hij dit werk voor het eerst aan de wereld liet zien, werd het als ’te donker en melancholisch’ beschouwd.

van-gogh-museum-sunflower-drawing2

Na zijn verhuizing naar Parijs en de kennismaking met de lichte, kleurrijke doeken van de impressionisten, werd Van Gogh geïnspireerd om ook zijn eigen palet meer kleur te geven. Net als veel van zijn tijdgenoten begon hij zich te verdiepen in het schilderen van bloemstillevens, een genre dat hem de mogelijkheid bood om vrijer te spelen met kleur. Maar in plaats van zich te houden aan bijvoorbeeld de traditionele rozen en tulpen, trok een minder conventionele bloem zijn aandacht: de zonnebloem. In het tijdperk van Van Gogh werden zonnebloemen vaak als boers en onverfijnd beschouwd. Maar deze kwaliteiten trokken Van Gogh juist aan. Deze niet-traditionele keuze weerspiegelt Van Goghs constante streven naar het unieke en uitzonderlijke, zowel in zijn creatieve uitingen als in de onderwerpen die hij koos om weer te geven.

Van Gogh plaatste de zonnebloem centraal in meerdere van zijn schilderijen. Tijdens zijn verblijf in Zuid-Frankrijk in de late jaren 1880 creëerde hij de befaamde zonnebloemenserie. In die periode vervaardigde hij vijf omvangrijke doeken, elk gevuld met zonnebloemen in een vaas, geschilderd in drie schakeringen van geel. Aanvankelijk waren zijn bloemstillevens nog traditioneel gekleurd, maar Van Gogh begon steeds gewaagdere kleurcontrasten te verkennen. Dit onderscheidde hem van zijn tijdgenoten en markeerde hem als een unieke figuur in de kunstwereld. Hij wilde aantonen dat het mogelijk was om een krachtig en betekenisvol kunstwerk te scheppen door te spelen met de vele nuances van slechts één kleur.

SUNFLOWERS [i]

Voor The Imaginary Entity hebben we ons laten inspireren door Van Gogh’s zonnebloemen. Met behulp van AI-technologie treden we niet alleen in dialoog met Van Gogh’s werk, maar voegen we ook onze eigen inzichten en verbeeldingskracht toe aan deze digitale dialoog. Dit resulteert in gefuseerde digitale kunstwerken die het verhaal vertellen van de ongrijpbaarheid van de fysieke en digitale werelden, en de realiteitsbeleving van verleden en heden. Door Van Gogh’s zonnebloemen naar een digitaal platform te brengen, geven we niet alleen een hedendaagse draai aan zijn werk, maar stellen we ook nieuwe perspectieven open op hoe we kunst ervaren en waarderen. In de wereld van Van Gogh was kunst een middel om emoties en ideeën te communiceren, en we geloven dat deze kerngedachte ook vandaag de dag nog relevant is.

Van Gogh creëerde visueel opvallende en energieke composities van de zonnebloem. Het gedurfde kleurenpalet versterkt het gevoel van vreugde en vitaliteit dat met zonnebloemen wordt geassocieerd, en roept een gevoel van warmte en geluk op. Door in onze digitale werken close-ups van de bloemen in volle bloei te tonen, streven we ernaar dat de werken stralende energie afgeven wat het gevoel van optimisme overbrengt. Dit verwijst naar de zonnebloem als symbool voor positiviteit. Vervolgens laten we in één beeld verschillende stadia van bloei zien, wat het doorgaande leven en de vergankelijkheid van de natuur illustreert.

Naast het kleurgebruik is de expressieve penseelvoering en textuur opvallend bij de zonnebloemen. Van Goghs gebruik van dikke impasto penseelstreken en gestructureerde oppervlakken geeft het schilderij een gevoel van levendigheid en beweging. In onze digitale werken hebben we de zonnebloemen een dynamische en energieke energie gegeven, om de passie en de emotionele intensiteit tot hun recht te laten komen.

De natuur en haar betoverende schoonheid stonden centraal in het werk van Van Gogh, en dat is iets wat wij ook waarderen. Van Goghs unieke talent om de kern van de natuur te vangen en uit te drukken in zijn artistieke stijl blijft ons inspireren. Het herinnert ons aan de velden vol zonnebloemen die we tegenkomen op onze reizen door Frankrijk.

Eerst zie je ze in de verte, dan kom je dichterbij, en uiteindelijk wil je niets liever dan jezelf onderdompelen in die zee van geel.

Door het digitale medium te gebruiken, hebben we de mogelijkheid om zowel in te zoomen op ingewikkelde details als uit te zoomen om het grotere geheel te zien. We kunnen de manier waarop de zonnebloemen het licht vangen, verdiepen en verfijnen, om zo de overweldigende kracht van de natuur nog meer naar voren te brengen.

Voor ons gaat het eren van het verleden en het omarmen van de toekomst hand in hand.
Door Van Gogh’s zonnebloemen opnieuw te interpreteren in het digitale tijdperk, streven we ernaar de grenzen tussen het fysieke en het digitale te overschrijden, en nieuwe manieren te ontdekken om de wereld om ons heen te ervaren.

We nodigen je uit om deze reis met ons te delen. Door de werken van grote meesters zoals Van Gogh opnieuw te interpreteren en te verkennen, kunnen we de schoonheid en betekenis van deze iconische werken op een nieuwe manier ervaren, inzien en waarderen.