studio KASBOEK

Graag vertellen wij jullie waar we de afgelopen tijd mee bezig zijn geweest – en met wie. 

Sinds 2020 werken wij in de uitvoering van projecten binnen het inhoudelijk kader R.E.T.I.N.A. ((Reality, Evolving, Technological, Inner, Neural, Adaptation). Deze strategische aanpak richt zich binnen onze projecten op onderzoek en experiment, waarbij we ook partijen uit het culturele veld aan ons binden. Tijdens de Artist-in-Residence periode bij het Vincent van GoghHuis in Zundert hebben we de mogelijkheid gekregen om in het kader van R.E.T.I.N.A. het mechanisme van herinneringen te onderzoeken.

Gedurende dit jaar zal studio KASBOEK een reeks NFTs (non-fungible token)* uitbrengen binnen dit project en hier een theoretisch en strategisch kader omheen schetsen, met behulp van Tamara Heller, Robbert Paul Ferket en Nina Knaack. Het idee is dat er ook een bijzondere publicatie komt naar aanleiding van dit project, maar daarover later meer. 

Het Van Gogh jaar (maart 2023 – februari 2024)
30 maart 1853 is Vincent van Gogh geboren in Zundert. Dit jaar vieren we zijn 170e verjaardag en start het ‘Van Gogh jaar’ in Nederland in zijn geboorteplek. Met het Van Gogh AiR (Artist-in-Residence) begon dan ook onze route voor het project waarbij wij een hedendaagse samenwerking met Van Gogh zijn aangaan: The Imaginary Entity.

The Imaginary Entity is een werk over de samensmelting van entiteiten. Het vertelt een verhaal zowel over ongrijpbaarheid en verwondering, als over constructie en verbeelding van de werkelijkheid in het verleden en het heden. Vanuit ‘het fysieke’ en met gebruik van de nieuwste digitale technieken, verkennen we grensverleggende mogelijkheden van het waarnemingsmechanismen.

 

Om dit project en ons kunstenaarsprofiel goed te kunnen neerzetten, zijn we met drie anderen in gesprek gegaan om een eenduidige fundering van studio KASBOEK te ontwikkelen.

1. Robbert Paul Ferket is creatief strateeg gespecialiseerd in positionering, creative concepting, future thinking en storytelling. Dit zet hij in bij veranderprocessen, conceptontwikkeling en innovatieprocessen van culturele en web3 ondernemingen op coachende, verbindende en accelererende wijze. Hij gaat met ons werken aan het ontwikkelen van een fundament voor de profilering van KASBOEK voor de lange termijn.

Vanuit Robbert Paul is de coaching en het neerzetten van een profiel verder aangevuld met specialisten vanuit andere disciplines.

2. Tamara Heller is een freelance creatief strateeg die gespecialiseerd is in merkstrategie en (digitale) marketing. Met haar zijn we bezig met het uitwerken van onze missie, visie, kernwaarde en manifest.

3. Om ons merk fundament te kunnen vertalen naar tekst, zijn wij ook een samenwerking aangegaan met Nina Knaack. Zij is kunsthistoricus en freelance schrijver, curator en tour guide. Als rondleider komt ze vaak in het Van Gogh museum en tegelijkertijd zit ze in de wereld van web3 en digitale kunst. Met haar willen we onder woorden brengen wat de verschillende kunst-realiteiten zijn waar wij ons mee bezig houden.

Herziene OVER studio KASBOEK

Naar aanleiding van een interview met ons, heeft Nina een nieuw kader geschetst van waar ons werk om draait. Deze is hier te lezen.

De komende tijd zullen we meer updates geven over waar we zitten binnen het project van The Imaginary Entity. De eerstvolgende nieuwsbrief zal verder ingaan op het concept erachter en in de aanloop naar de NFT presentatie zullen we een aantal thema’s verder uitlichten. 

We kijken ernaar uit dit proces met jullie te delen en hopen jullie te intrigeren met werken die nieuwsgierigheid en verwondering teweeg brengen. 

 

*Een NFT (non-fungible token) is een soort digitaal activum dat eigendom of bewijs van authenticiteit vertegenwoordigt van een uniek item, zoals een kunstwerk, muziek, video of andere digitale inhoud, op een blockchain-netwerk. In tegenstelling tot fungibele activa, zoals cryptocurrencies, die onderling uitwisselbaar zijn, is elke NFT uniek en heeft zijn eigen specifieke waarde en eigendoms record. NFTs worden vaak gebruikt in de kunstwereld en andere creatieve industrieën om digitale creaties te verkopen en te authenticeren, en ze worden gekocht en verkocht met cryptocurrency op verschillende online marktplaatsen.