K.XI museum te koop

Het project ‘KXI, museum te koop’ staat in het teken van de waarde van het museum als instituut in het actuele financiële klimaat. Het lijkt dat mensen een museum als instituut ervaren met zalen, collectie, suppoosten, shop, bankjes, bordjes met uitleg, plattegrond, catalogus, foyer, bewakingscamera’s, hygrometers, vrienden worden van het museum, linnen tasjes, ofwel het hele circus er omheen.

Het is juist dit circus wat ons interesseert. Wanneer ziet men een museum als een museum en niet als galerie? Welke waarde heeft een museum voor de kunstenaar en waaruit blijkt dat? Is het gepast om stukken uit het museum te verkopen of werkt het, in ons project, juist om het instituut in haar geheel te verkopen? Kortom een volledig museumwaardige expositie, linnen tasjes en zelfs het museum wordt te koop aangeboden. Het certificaat van echtheid ligt gereed.

Met dit project leggen wij structuren open, creëren we nieuwe verbanden door een omslagpunt te forceren in de traditionele manier waarop wij naar kunst en het kunstinstituut kijken. Het publiek wordt uitgenodigd anders te kijken naar kunst en hun eigen veronderstellingen met betrekking tot musea. Wat heb je nu gezien of juist gemist? Bijvoorbeeld een kassa die niet optelt, maar aftrekt, de catalogus is geen register met een opsomming van feiten, maar een verbeelding van het proces van ‘Museum te koop’ die meer oplevert dan de som der delen, een kunstenaarsboek. Wat is het museum waard?

KASBOEK XI, museum te koop, 2012 Münster (DE)
Nieuw Dakota Amsterdam, NL

Installatie / kunstenaarsboek
Mixed media
I.s.m. Grenswerte (DE) en financiering Euregio

Exposer dans un musée, c’est aussi exposer le musée.

Daniel Buren