Prismatic Reverberation

What if we connect the perception of light with the inner en cosmic experience of wonder

Tot en met 3 maart 2024 te zien in het Stedelijk Museum Breda in de expositie 'Weerschijn'

Prismatic Reverberation

What if we connect the perception of light with the inner en cosmic experience of wonder?

Voortbordurend op One and 2.442 Diamonds, waarin het spel van reflectie, refractie en interferentie van licht kan worden gezien als een fenomenologische verkenning van perceptie en ervaring, onderzochten wij voor Prismatic Reverberation de verschijning van verschillende soorten licht. We verbinden de nuances van licht met het subjectieve, de wetenschap en technologie en vormen nieuwe realiteiten, interpretaties en interacties in vier werken: Resonance, Mirror alignment, Interreflections en Halo.

Resonance

Resonance is een trilogie van iriserende pigmenten op papier die een visuele symfonie van kleur en licht vormen, waarbij de tinten blauw en goud niet alleen een esthetisch palet vormen, maar ook een onderzoekende functie hebben.

Het hemelse blauw suggereert een verbinding met de oneindige lucht en ruimte, terwijl het goud een gevoel van warmte, rijkdom en verfijning toevoegt. Maar er is meer dan wat het oog ziet. Elk werk onthult een hyperrealistische weergave van een koolstofatoom als een metafoor voor de bouwstenen van het leven, waarbij licht het ultieme niveau van helderheid en inzicht vertegenwoordigt.

Interreflections

Interreflections is een video-installatie die de bezoeker uitnodigt tot een introspectieve reis binnen de facetten van een diamant. Het werk is een verkenning van licht als een medium dat niet alleen zichtbaar is, maar ook voelbaar en ervaringsgericht is.
De toevoeging van soundscapes lijken de grenzen van de zwaartekracht te overstijgen en nodigen de bezoeker uit om zich te verbinden met het universum op een dieper niveau.

Mirror Alignment

Mirror Alignment is een werk dat de grenzen van licht en kleur verkent door middel van een opstelling geïnspireerd door de James Webb Space Telescope. Deze telescoop heeft het vermogen om verder en scherper te kijken dan ooit te voren en vormt een bijzondere, nieuwe openbaring binnen de moderne astronomie. De compositie van het werk, met de twee concentrische ringen is volgens de ‘primary mirror’ van de JWST en het gouden gelaagde beeld de ‘secondary mirror’.

Ze vormen een reflectie van twee realiteiten samen die van de directe waarneming en die van de kosmische. Deze installatie is een ode aan de menselijke drang om het onbekende te verkennen en brengt ons dichter bij de sterren – en in een metaforische zin, dichter bij het ‘goddelijke’ licht.

Halo

Het kunstwerk Halo bevestigt dat zonder licht, onze realiteit een onzichtbare leegte zou zijn, verstoken van de kleurnuances die onze perceptie van de wereld vormen. Het is licht dat de diversiteit van het leven zoals wij dat kennen mogelijk maakt, met zonlicht als de ultieme bron die al het leven op aarde voedt. Met de kleurrijke halo’s in een oneindige ruimte, spreekt het werk tot een voortdurende verwondering over zowel de oorsprong als de intrinsieke verbinding tussen het hemelse en het aardse.