Almond blossom [1,4964]

Almond blossom

The imaginary entity

In het project The Imaginary Entity verkennen we nieuwe perspectieven en de fusie van werkelijkheden door middel van de technologie van AI. We staan niet langer tegenover Van Gogh’s werk, maar staan in dialoog met hem, strevend naar de meest authentieke beleving van zijn zicht en denkwereld.

Onze eigen inzichten en verbeeldingskracht voegen we toe aan deze digitale dialoog, resulterend in gefuseerde kunstwerken in de vorm van NFTs (non-fungible token), die het verhaal vertellen van ongrijpbaarheid, fysieke en digitale werelden, en de realiteitsbeleving van verleden en heden. Binnen dit project hebben er verschillende thema’s die Van Gogh inspireerden, ook tot onze verbeeldingskracht gesproken. Vandaag nemen we jullie graag mee in de wereld van de amandelbloesem. 


Van Gogh’s beeld van de amandelbloesem trekt ons enorm aan. Dit vermaarde schilderij, met zijn grote bloeiende takken tegen een azuurblauwe lucht, heeft een eervolle plek in het Van Gogh museum en in de kunstgeschiedenis. Door de intenties en technieken van Van Gogh te begrijpen, krijgen we niet alleen een beter inzicht in zijn werk, maar kunnen we ook zien hoe zijn ideeën resoneren in onze hedendaagse wereld. In deze blogpost gaan we in op de details van Van Gogh’s amandelbloesem en hoe wij een moderne draai aan zijn werk geven.

Zoals we je hebben verteld, wordt hij naar jou vernoemd, en ik hoop dat hij net zo standvastig en moedig zal zijn als jij.
– Theo van Gogh

 

De Amandelbloesem werd in 1890 als een geschenk voor Van Goghs broer Theo en zijn vrouw Jo geschilderd ter ere van de geboorte van hun zoon Vincent Willem. In een brief waarin hij het goede nieuws deelde, schreef Theo: “Zoals we je hebben verteld, wordt hij naar jou vernoemd, en ik hoop dat hij net zo standvastig en moedig zal zijn als jij.” Begrijpelijk is het dus dat dit schilderij altijd het meest gekoesterde werk van de familie Van Gogh is gebleven. Later zou Vincent Willem het Van Gogh Museum stichten.

The Imaginary Entity is een eerbetoon aan Vincent Van Gogh, en zijn liefde voor de amandelbloesem. Amandelbomen bloeien vroeg in het voorjaar, waardoor ze symbool staan voor nieuw leven en hoop. Wij hebben een reeks NFTs van de amandelbloesem gecreëerd, die deze symboliek weerspiegelen en streven naar het uitstralen van vreugde, optimisme en natuurlijke schoonheid. We willen dat deze symboliek de kijker uitnodigt om na te denken over bredere thema’s en emoties, wat kan leiden tot een dieper begrip van de realiteit.

Van Gogh haalde onder andere inspiratie uit de Japanse prentkunst, en bij de Amandelbloesem is dit met name terug te zien in de scherpe contouren, de compositie en de plaatsing van de boom in het beeldvlak. Wij hebben deze stijlelementen overgenomen in onze digitale werken en aangevuld met gestileerde vormen, een afgeplat perspectief en de nadruk op oprijzende zonnevlammen. Het resultaat beoogt een opvallende, dynamische compositie die momenten van opkomst en vergankelijkheid toont. Op deze manier proberen we een harmonieus en visueel intrigerend beeld te creëren dat het kabbelende gevoel van herinneringen oproept.

Naast de focus op vorm en compositie, wilden we dat onze werken een gevoel van rust en contemplatie uitstralen. We nodigen de kijker uit tot een gedeelde verwondering over de schoonheid van de natuur die zo vaak als vanzelfsprekend wordt beschouwd. De eenvoudige vormen en serene compositie van de amandelbloesem roepen een vredige en rustgevende atmosfeer op, waardoor we je willen uitnodigen om de alledaagse objecten van het leven te (her)waarderen.

We hebben ook aandacht willen besteden aan de harmonie van kleuren. Ons levendige kleurenpalet in de digitale amandelbloesems roept herinneringen op aan de gedurfde en contrasterende kleuren die kenmerkend zijn voor Japanse houtsneden. De combinatie van de felblauwe lucht en de witte bloesems beoogt een visueel aantrekkelijk beeld te zijn. Net als Van Gogh, die in zijn brieven aan Theo schreef dat hij nog dichter bij Japan dacht te komen door naar Zuid-Frankrijk te reizen, streven wij naar het gebruik van intense en heldere kleuren. Dit draagt bij aan onze poging om de rijkdom en diepte van zowel Van Goghs werk als de Japanse kunst te weerspiegelen.

De bredere impact van het gebruik van hedendaagse, digitale technieken om dichter bij Van Gogh te kunnen komen in het The Imaginary Entity project, kunnen we vergelijken met de periode waarin Van Gogh inspiratie putte uit de Japanse prenten. De invloed van de Japanse kunst op de westerse kunstenaars aan het einde van de 19e eeuw was namelijk enorm. Deze connectie met een wereldwijde artistieke beweging voegt een element van historische en culturele fascinatie toe en verhoogt de ervaring van de kruisbestuiving van artistieke ideeën en de uitwisseling van creatieve invloeden.

Vandaag de dag kunnen we met artificiële intelligentie dichter bij Van Gogh komen dan ooit tevoren. Door een dialoog aan te gaan en in- en uit te zoomen op zijn werken, willen we op een nieuwe wijze spelen met perspectieven en optische iteraties geven die nog niet eerder zo getoond zijn binnen hetzelfde onderwerp van de amandelbloesem.