Fraction Space

Niet werkelijk, niet virtueel, maar een niet plaatsgebonden plek

 

The object of art is not to reproduce reality,
but to create a reality of the same intensity

Alberto Giacometti

KASBOEK art & design experimenteert in een omgeving waar geen regels zijn voor tijd en ruimte.
Wij stelden ons de vraag: kunnen we site-specific werk maken op een niet plaatsgebonden plek?  Oftewel: kunnen we plaatsgebonden werk maken op een niet plaatsgebonden plek?
Site-specific werk is plaatsgebonden, het een kan dus eigenlijk niet zonder het ander.

Virtual Reality

Voor dit experiment is een site-specific werk uit 2014: ‘KASBOEK XIII, liminaliteit’ omgezet in VR. Essentieel voor deze lichtinstallatie is het prikkelen van alle zintuigen door licht, materiaal en kleurverandering. Tijdens deze opbouw in VR kreeg een kleine onderdeel, een fractie, van dit experiment onze aandacht: namelijk de werking van algoritmen.

Algoritmen verbeeld

We zagen een overeenkomst tussen mens en machine.
We ontdekten een analogie tussen het proces van algoritmes en het proces van onze menselijke neuronen. Doordat we het proces van algoritmes in beeldtaal kunnen vastleggen wordt het verwerkingsproces van zintuiglijke werkelijkheid naar VR zichtbaar. Deze serie Fraction Space is daarom zo uniek omdat we die algoritmes kunnen verbeelden.

Reflecterend pigment

Voor ons was dit nog te statisch en we wilden dat dan ook doorbreken. Het moest net zoals bij de installatie de zintuigen prikkelen. We vonden dit in de gepatenteerde pigmenten.

Als het ware hebben we met licht gedrukt, in het digitale vakjargon spreken we van RGB. Voor alle duidelijkheid, dit is een pigment met alle eigenschappen van RGB.
De klassieke kleurenleer leert ons dat kleuren absorberend werken. De kleurenleer kan worden bijgeschaafd, want vanaf nu is er een nieuw pigment bijgekomen, dat reflecteert. Waardoor als we naar het werk kijken nooit één kleur zien, maar een transitie tussen kleuren. Je kunt de werking en intensiteit van deze pigmenten vergelijken met de veren van een pauw. Naarmate je positie veranderd of de lichtinval wijzigt, ga je zien hoe dynamisch het werk is.

We nodigen u uit te dwalen in Fraction Space.

 

De titel van deze serie is Fraction space.
FRACTION zijn stuk voor stuk fracties die samengevoegd dienen te worden om een plek van betekenis te vormen in Virtual Reality. Daar waar onze zintuigen door worden geprikkeld: door licht, materiaal en kleurverandering. De SPACE verwijst noch naar de werkelijke realiteit, noch naar de Virtuele Realiteit. Met dit werk zitten we er tussen, de niet plaatsgebonden plek.

 

Voor de technische realisatie werken wij samen met:

Kevin Borghmans, media developer
Boris Sverlow, 3D developer
Evert Slagter, web developer

 
 
In4Art, KickstART III
De aanzet voor Fraction Space is het incubatieprogramma kickstART, een project van In4Art.


Fraction Space One, 2019
Zeefdruk met groen-blauw-violet pyrisma pigmenten


Fraction Space Two, 2019
Zeefdruk met groen-blauw-violet pyrisma pigmenten en reliëfdruk


Fraction Space Three, 2019
Zeefdruk met Violet-blauw pyrisma pigmenten